Συνταγή για Basbousa, ένα αφράτο ανατολίτικο σιροπιαστό γλυκό με σιμιγδάλι με αρωματικό σιρόπι.
Υλικά:
- αυγα 3 σε θερμοκρασία δωματίου
- ζαχαρη 150 γραμμάρια
- Γιαούρτι στραγγιστό 230 γραμμάρια
- βουτυρο 115 γραμμάρια καλής ποιότητας
- εκχυλισμα βανίλιας 1 κουταλιά της σούπας
- Σιμιγδάλι χοντρό 270 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 65 γραμμάρια
- ινδοκαρυδο 90 γραμμάρια τριμμένο
- σοδα 1 κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική
- αλατι 1 μικρή πρέζα
Για το Σιρόπι:
Για τη διακόσμηση:
- αμυγδαλα Μερικά ολόκληρα
H παραδοσιακή συνταγή για Basbousa. Ένα πολύ νόστιμο σιροπιαστο γλυκό που το φτιάχνουν πολύ συχνά στην Ανατολή και πιο συγκεκριμένα στην Αίγυπτο. Θυμίζει ραβανί και φτιάχνεται με σιμιγδάλι και αρωματικό σιρόπι. Σήμερα θα δούμε αναλυτικά την λαχταριστή αυτή συνταγή για ένα γλυκό που μπορούμε να συνοδεύσουμε τον καφέ μας ή να τρατάρουμε τους καλεσμένους μας.
Το Basbousa είναι ένα γλυκό, σιροπιασμένο κέικ σιμιγδαλιού που προέρχεται από την Αίγυπτο. Το κουρκούτι σιμιγδαλιού ψήνεται σε ένα ταψί, στη συνέχεια γλυκαίνεται με ανθόνερο πορτοκαλιού, ροδόνερο ή απλό σιρόπι και συνήθως κόβεται σε σχήματα ή τετράγωνα διαμάντια (παστίλια).
Το Basbousa κατασκευάστηκε για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την σημερινή Τουρκία για να γιορτάσει την κατάκτηση της Αρμενίας. Ονομαζόταν ρεβανί και εξακολουθεί να αναφέρεται ως ρεβανί από τους Τούρκους σήμερα.
Το Basbousa είναι το πιο κοινό όνομα για αυτό το επιδόρπιο στη Μέση Ανατολή, αλλά μπορεί να ονομαστεί διαφορετικά ανάλογα με την περιοχή. αποκαλείται συχνά «hareesa» στο Levant. Σημειώστε ότι η «hareesa» στη Βόρεια Αφρική είναι μια πικάντικη κόκκινη σάλτσα. Είναι ένα δημοφιλές επιδόρπιο που προσφέρεται σε πολλά ζαχαροπλαστεία στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Basbousa:

Συνταγή για ένα εύκολο και πολύ Νόστιμο από την μέση Ανατολή Γλυκό σιροπιαστο με σιμιγδάλι και 🥥 είναι παραδοσιακό Γλυκό από την Αίγυπτο με την Ονομασία Basbousa
Εκτέλεση βήμα προς βήμα

Ξεκινάμε την συνταγή με το σιρόπι. Βάζουμε την ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού και τελευταίο το ροδόνερο σε μία κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι. Στη συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως. Στον κάδο του μίξερ ή με ένα μίξερ χειρός, χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο, την βανίλια, το χοντρό σιμιγδάλι, το αλεύρι, το ινδοκάρυδο, την μαγειρική σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το τοποθετούμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 23 εκατοστών. Το απλώνουμε καλά και ομοιόμορφα και το χαράζουμε πριν το ψήσουμε.


Συγκεκριμένα το κόβουμε σε τετράγωνα ή όπως κόβουμε τον μπακλαβά. Τοποθετούμε στο κάθε κομμάτι από ένα ολόκληρο αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια, χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά. Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό με κρύο σιρόπι, σιγά σιγά. Το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.





Άλλες συνταγές για σιροπιαστά που θα λατρέψεις:
- Σιροπιαστό γλυκό ψυγείου με φιστίκι Αιγίνης
- Σιροπιαστό εκμέκ κανταΐφι με γλάσο από ζάχαρη άχνη
- Baklava cheesecake – Το ανατολίτικο σιροπιαστό γλυκό
Η συνταγή είναι της φίλης μας Geri Dako
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr