Συνταγή για gourmet καλοψημένο χταπόδι με αρωματική και δεμένη σάλτσα πορτοκαλιού για κάθε περίοδο νηστείας.
Υλικά:
Για τη μαρινάδα:
Για τη σάλτσα πορτοκαλιού:
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 200 ml
- μπαλσάμικο 2 κουταλιές της σούπας
- τζίντζερ 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
Συνταγή για gourmet χταπόδι με σάλτσα πορτοκαλιού για την περίοδο της Σαρακοστής και κάθε περίοδο νηστείας. Μία εναλλακτική πρόταση για τη νηστεία με καλοψημένο χταπόδι και σάλτσα πορτοκαλιού κι άλλων εσπεριδοειδών που αξίζει να δοκιμάσετε.
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι και δαφνόφυλλα
Το gourmet σημαίνει καλή κουζίνα. Υλικά πρώτης ποιότητας, καλομαγειρεμένα και καλοζυγισμένα που θα σε κερδίζουν και σε εμφάνιση και σε σκέψη. Με αφορμή την περίοδο της Σαρακοστής, είπαμε να ξεφύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα και να δοκιμάσουμε το χταπόδι…αλλιώς. Με δεμένη σάλτσα πορτοκαλιού.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το χταπόδι με σάλτσα πορτοκαλιού:

Εκτέλεση
Αρχικά παίρνουμε το σχαροτήγανο και σιγοβράζουμε τον χυμό πορτοκαλιού για 7 λεπτά μέχρι να πήξει λίγο και προσθέτουμε ξύδι και τζίντζερ.
Έπειτα βάζουμε το χταπόδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με το κομμένο πορτοκάλι, το κομμένο λεμόνι, το κομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, τα φύλλα δάφνης, το πιπέρι και το κρασί. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθούν τα υλικά και κλείνουμε το καπάκι.
Βράζουμε μέχρι το μείγμα να κοχλάσει. Αφού κοχλάσει, χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και συνεχίζουμε το βράσιμο για 1 ώρα περίπου, ανάλογα και το μέγεθος του χταποδιού. Θέλουμε το χταπόδι να είναι μαλακό αλλά όχι λιωμένο.
Χταπόδι ξιδάτο με όλα τα μυστικά του για να βγει μαλακό και όχι λάστιχο
Ενώ ψήνεται το χταπόδι ετοιμάζουμε την μαρινάδα ανακατεύοντας τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μέλι, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το θυμάρι, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Στραγγίζουμε το χταπόδι από τα ζουμιά του και κόβουμε τα πλοκάμια του.
Μοιράζουμε το κεφάλι από τη μέση, ώστε να έχουμε δύο ημισφαίρια. Αφαιρούμε την πέτσα από το χταπόδι, ξύνοντάς το ελαφρώς με ένα μαχαίρι. Μπορούμε επίσης να το βγάλουμε, τρίβοντας τα πλοκάμια με χαρτί κουζίνας.
Βάζουμε το χταπόδι ενώ είναι ακόμα ζεστό σε μία σακούλα με κλείσιμο ζιπ. Περιχύνουμε με τη μισή μαρινάδα. Βγάζουμε όσο αέρα μπορούμε από το σακούλι και το κλείνουμε. Τοποθετούμε το σακούλι με το χταπόδι σε ένα τάπερ και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 24-48 ώρες.
Χταπόδι λαδορίγανη στη λαδόκολλα
Βγάζουμε το χταπόδι από το ψυγείο, 1 ώρα τουλάχιστον πριν το ψήσουμε για να έχει θερμοκρασία δωματίου. Βγάζουμε τα κομμάτια χταποδιού από το σακούλι και βάζουμε την μαρινάδα του σε ένα μπολ.
Ψήνουμε το χταπόδι σε δυνατό grill, περνώντας το συνεχώς με τη μαρινάδα, μέχρι να πάρει χρώμα και να κάνει κρούστα. Το βάζουμε σε μία πιατέλα και το περιχύνουμε με την σάλτσα πορτοκαλιού. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Tips
Αντί για μεγάλο χταπόδι μπορούμε να βάλουμε 2 μικρότερα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι τα πλοκάμια σε κομματάκια. Αν κόβετε εύκολα και δεν μοιάζει με λάστιχο είναι έτοιμο.

Η φωτογραφία είναι του φίλου μας Manolis Fragomanolis
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr