Συνταγή για την πιο πετυχημένη λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα με τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα, χωρίς ταχίνι για το 2025.
Υλικά:
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 750 γραμμάρια
- νερό 500 ml χλιαρό (μέχρι 40 βαθμούς Κελσίου)
- ξερή μαγιά 2 φακελάκια
- ζαχαρη 30 γραμμάρια
- αλατι 12 γραμμάρια
- ξύδι 1 κουταλιά της σούπας
- ελαιολαδο 30 ml
Για το πασπάλισμα:
Για τον πάγκο:
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50 γραμμάρια
Συνταγή για λαγάνες από τον Γιώργο Ζώλη, χωρίς ταχίνι που είναι σίγουρα από τις πιο νόστιμες και πετυχημένες λαγάνες για το 2025. Λαγάνα με τραγανή κόρα, αφράτη ψίχα και μπόλικο σουσάμι, για όσους δεν αρέσει το ταχίνι, για την Καθαρά Δευτέρα.
Οι λαγάνες είναι ένα ψωμί που παραδοσιακά το τρώμε την Καθαρά Δευτέρα. Είναι ένα νόστιμο ψωμάκι, λεπτό, με τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα που γλυκίζει ελαφρώς.
Είναι υπέροχη σκέτη, μέσα στη ταραμοσαλάτα ή όταν τη βουτάμε στο σαγανάκι γαρίδας και σε άλλα σαρακοστιανά φαγητά. Πάμε να φτιάξουμε την καλύτερη λαγάνα με την άκρως επιτυχημένη συνταγή του Γιώργου Ζώλη.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη καλύτερη συνταγή για λαγάνες για το 2025:

Recipe ingredients
750g + (50 for the counter) flour or you can even mix flours 500g water (warm up to 40 degrees) 2 sachets of dry yeast or 50g of fresh yeast 30g of sugar 12g of salt 1 tbsp vinegar 30g of olive oil Sprinkle 300g of sesame 1 tbsp of sugar 200g of water
bake at 180 degrees resistances up and down in a preheated oven for about 25-30 minutes
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, την ζάχαρη για τη ζύμη, τη ξερή μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Αφού ενσωματωθούν τα υλικά, καθαρίζουμε τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την ζάχαρη με το νερό για το άλειμμα. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Η λαγάνα της Βέφας

Μεταφέρουμε την ζύμη πάνω στον αλευρωμένο πάγκο. Μαζεύουμε τη ζύμη πρώτα με μία σπάτουλα και μετά ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι. Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ίσα μέρη. Παίρνουμε το ένα κομμάτι στον αλευρωμένο πάγκο και το ανοίγουμε σε λαγάνα.
Παραδοσιακή λαγάνα της μαμάς
Όποτε χρειάζεται ρίχνουμε αλεύρι. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε πλάστη, ανοίγει με τα δάχτυλά μας. Αφού η πρώτη λαγάνα είναι έτοιμη την βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
Βάζουμε και την δεύτερη λαγάνα στο ταψί και δίνουμε σχήμα και στις δύο λαγάνες μέσα στο ταψί. Όσο πιο λεπτό είναι το ζυμάρι τόσο πιο τραγανή θα γίνει η λαγάνα. Αλείφουμε τις λαγάνες με αρκετό ζαχαρόνερο. Πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι. Σκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε με τις άλλες δύο λαγάνες.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, πάνω κάτω. Αφού έχουμε δώσει χρόνο τις λαγάνες να ξαναφουσκώσουν μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος, κάνουμε δαχτυλιές στις λαγάνες.
Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 25-30 λεπτά στις αντιστάσεις, πάνω κάτω. Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στη σχάρα.

Tips
Αντί για ξερή μαγιά μπορούμε να βάλουμε 50 γραμμάρια νωπή. Αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορούμε να προσθέσουμε μίξη αλεύρων. Βγαίνουν 2 μεγάλες λαγάνες ή 4 μικρές.

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr