κριτσίνια-όλα 200-συνταγή-Γιώργος Ζώλης-

Όλα 200: Τα κριτσίνια με τυρί που είναι ιδανικά για σχολικό κολατσιό

|Ο Γιώργος Ζώλης μας δείχνει νόστιμα κριτσίνια τυριού για το σχολικό κολατσιό με όλα τα υλικά να έχουν τα ίδια γραμμάρια, για να μην ξεχάσετε την συνταγή ποτέ.

Υλικά:

Για το πασπάλισμα:

Συνταγή για τραγανά κριτσίνια τυριού με σουσάμι, που όλα τα υλικά έχουν τα ίδια γραμμάρια. Ιδανική συνταγή για αρχάριες μαγείρισσες  αφού όλα τα υλικά έχουν την ίδια δοσολογία. Κριτσίνια για το σχολικό κολατσιό αλλά και το σνακ των μεγάλων από τον Γιώργο Ζώλη.

Τα κριτσίνια είναι ένα υπέροχο και χορταστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους. Μπορούμε να τα βουτάμε σε διάφορες πάστες όπως πάστα ελιάς, να τα απολαμβάνουμε σκέτα ή να τα συνοδεύουμε με τυριά και λαχανικά.

Γι’ αυτό ο Γιώργος Ζώλης μας δείχνει νόστιμα κριτσίνια τυριού για το σχολικό κολατσιό με όλα τα υλικά να έχουν τα ίδια γραμμάρια, για να μην ξεχάσετε την συνταγή ποτέ.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα κριτσίνια με τυρί για το σχολικό κολατσιό:

κριτσίνια-όλα 200-συνταγή-Γιώργος Ζώλης-

Recipe ingredients

200g of flour 200g cornmeal 200g of self-rising flour 200g of butter or margarine 200g of water 200g parmesan or some cephalograviera 10g of vinegar Salt and pepper 1 tsp smoked paprika Sesame seeds for sprinkling

Bake 180 resistances for 25 minutes

κριτσίνια-όλα 200-συνταγή-Γιώργος Ζώλης-

Εκτέλεση για τα κριτσίνια με τυρί

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας με μία σπάτουλα. Έπειτα ζυμώνουμε το μείγμα για 3 λεπτά με τα χέρια, μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

κριτσίνια-όλα 200-συνταγή-Γιώργος Ζώλης-

Αφού η ζύμη είναι έτοιμη την αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη να ξεκουραστεί. Έπειτα κόβουμε την ζύμη στα δύο. Το πρώτο κομμάτι το ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο με πάχος 5 εκατοστών. Κόβουμε το φύλλο γύρω γύρω για να πάρουμε ένα τετράγωνο φύλλο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις. Καλύπτουμε το τετράγωνο φύλλο με σουσάμι και πιέζουμε με τα χέρια το σουσάμι για να κολλήσει καλά πάνω στο φύλλο. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες ενός πόντου η καθεμία.

Υγιεινά κριτσίνια σαν από φούρνο

Ακουμπάμε τα κριτσίνια σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση στο ταψί τουλάχιστον ενός πόντου, γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο. Τα κομμάτια ζύμης που κόψαμε τα βάζουμε στην υπόλοιπη ζύμη και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

κριτσίνια-όλα 200-συνταγή-Γιώργος Ζώλης-

Ψήνουμε για 25 λεπτά, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις. Αφού τα κριτσίνια είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μία σχάρα και είναι έτοιμα.

Tips

Αντί για βούτυρο μπορούμε να βάλουμε μαργαρίνη. Αντί για παρμεζάνα μπορούμε να βάλουμε κεφαλογραβιέρα της αρεσκείας μας. Μπορούμε να βάλουμε και καπνιστή πάπρικα αλλά θα βγουν πιο πικάντικα, οπότε δεν είναι για παιδιά.

κριτσίνια-όλα 200-συνταγή-Γιώργος Ζώλης-

Το πιπέρι είναι προαιρετικό. Αντί για αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

κριτσίνια-όλα 200-συνταγή-Γιώργος Ζώλης-

Πως διατηρούνται τα κριτσίνια φρέσκα

Για να διατηρήσεις τα κριτσίνια φρέσκα και τραγανά για όσο το δυνατόν περισσότερο, πρέπει να προσέξεις τόσο τη σωστή αποθήκευση όσο και την προστασία από την υγρασία. Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές:

  • Αεροστεγές δοχείο: Τα κριτσίνια θέλουν αέρα όσο το δυνατόν λιγότερο. Φύλαξέ τα σε βάζο με καπάκι ή πλαστική σακούλα με φερμουάρ.
  • Σκοτεινό και δροσερό μέρος: Η ζέστη και το φως κάνουν τα κριτσίνια να μαλακώνουν. Ιδανικά, στο ντουλάπι της κουζίνας ή σε ντουλάπι τροφίμων.
  • Αποφυγή ψυγείου: Το ψυγείο μπορεί να προκαλέσει υγρασία και τα κριτσίνια να μαλακώσουν.
  • Διαχωρισμός ειδών: Αν έχεις διαφορετικά κριτσίνια (π.χ. με σουσάμι, με ελιές), φύλαξέ τα ξεχωριστά για να μην αλλάξουν γεύση μεταξύ τους.
  • Στεγνό πανί ή χαρτί κουζίνας: Μερικοί βάζουν ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας μέσα στο δοχείο για να απορροφά την υγρασία.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr