Συνταγή για ζεστή σαλάτα Caponata με μελιτζάνες, χρωματιστές πιπεριές, καραμελωμένα κρεμμύδια, κουκουνάρια, κάπαρη και μπαλσάμικο σε σπιτικό ζυμωτό καρβελάκι με καλαμποκάλευρο για το Κυριακάτικο τραπέζι και την περίοδο της Σαρακοστής από τη φίλη μας Voula Damala.
- καλαμποκάλευρο 350 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γραμμάρια
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- ζαχαρη 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- νερό 340 ml
Υλικά
- μελιτζάνα 2 φλάσκες
- πιπεριά 1/2 κόκκινη σε κυβάκια
- πιπεριά 1/2 κίτρινη σε κυβάκια
- ελαιολαδο 1/2 ποτηράκι του κρασιού περίπου
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- πιπεριά 1 μικρή καυτερή
- κρεμμυδι 2 σε φέτες
- καστανή ζάχαρη 2 κουταλιές της σούπας
- μπαλσάμικο 3 κουταλιές της σούπας
- ντοματα 1 κύβους
- κάπαρη 1 κουταλιά της σούπας
- κουκουνάρι 1 κουταλιά της σούπας
- ελιές 5 -6 πράσινες
Για τη σαλάτα Caponata
- βασιλικός 2-3 φύλλα φρέσκος
Για το σερβίρισμα
Γερμανικό ψωμί
Σήμερα σας έχουμε μία συνταγή για τα οικογενειακά τραπέζια. Καρβελάκι γεμιστό με σαλάτα Caponata, έτσι ώστε να κλέψετε την παράσταση και να σερβίρετε τη σαλάτα σας, σε ένα πιάτο που…τρώγεται και αυτό. Είναι μία τέλεια και πανεύκολη συνταγή, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο καρβελάκι.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το καρβέλι στη σαλάτα Caponata σε καρβελάκι:
Εκτέλεση για το καρβέλι στη σαλάτα Caponata σε καρβελάκι
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο μας. Σε μια λεκάνη ή μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το νερό. Ζυμώνουμε τα υλικά μας για 2 με 3 λεπτάκια ή για περισσότερο ανάλογα τις αντοχές μας.
Αφού ζυμωθεί το αφήνουμε στο μπολ σκεπασμένο σε ζεστό μέρος ή στην κουζίνα μας για πιο γρήγορα ανάβοντας το φούρνο στους 50 βαθμούς. Μετά από 1 ώρα είμαστε έτοιμοι για ψήσιμο. Ανοίγουμε το καπάκι του μπολ και βλέπουμε ότι το ζυμαράκι έχει φουσκώσει αρκετά.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε ξανά για 2 με 3 λεπτάκια ίσα ίσα για να δώσουμε σχήμα στο ψωμάκι μας. Για να κάνουμε τα διπλώματα στο ψωμί μας ζυμώνουμε τα καρβέλια μας από έξω προς τα μέσα και το γυρίζουμε στη λαδόκολλα με τα διπλώματα προς τα πάνω.
Καρβελάκι γεμιστό με χοιρινή τηγανιά
Εδώ μπορούμε να το κάνουμε και με τον παραδοσιακό τρόπο, τα διπλώματα δηλαδή από την κάτω πλευρά. Ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς, παίρνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε μια λαδόκολλα από κάτω.
Βάζουμε τα καρβελάκια στη λαδόκολλα, αλευρώνουμε και από πάνω παίρνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Το βρέχουμε καλά, το στραγγίζουμε και το βάζουμε πάνω από το ψωμάκι μας. Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου και είμαστε έτοιμοι.
Εκτέλεση για τη σαλάτα Caponata σε καρβελάκι
Αρχικά κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για να φύγει η πικρίλα. Έπειτα τις σουρώνουμε και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε φέτες σε λίγο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τα καραμελώνουμε. Προσθέτουμε το μπαλσάμικο, την κίτρινη πιπεριά, την κόκκινη πιπεριά και την καυτερή πιπεριά.
Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και ρίχνουμε την ντομάτα χωρίς την φλούδα και τα σπόρια και κομμένη σε κυβάκια. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε την κάπαρη, τα κουκουνάρια και τις ελιές χωρίς τα κουκούτσια.
Ζεστή σαλάτα με σπανάκι
Αφαιρούμε την ψίχα από το καρβελάκι και γεμίζουμε το ψωμί με την σαλάτα. Σερβίρουμε μερικά φύλλα βασιλικού και απολαμβάνουμε. Καλή όρεξη.
Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Αναλυτικά η πρώτη καυτή νύχτα Πέτρου- Αλίκης
- Δίκη Μπακογιώργου – Πατέρας Φαίης : “Πιστεύω ότι η σπιτονοικοκυρά είναι ένας άνθρωπος πολύ απάνθρωπος που σκότωσε το παιδί μου”
- Winter Glamour : Οι Τάσεις το 2025 στις Γούνες που Πρέπει να Ξέρεις
- Νίκος Μουρατίδης : “Τον Μαζωνάκη τον είχα για πιο έξυπνο – Το μυαλό του είναι ακατοίκητο”
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Μία φορά τσακώθηκα με την Πόπη – Κάνω υπομονή να ξεμπερδέψει αυτή η υπόθεση