Συνταγή για νηστίσιμο σαρακοστιανό κέικ με λίγα υλικά από τον Γιώργο Ζώλη με άρωμα τσουρέκι για να μπούμε στο κλίμα του Πάσχα.
Υλικά:
- ηλιέλαιο 1 κούπα (240 ml)
- ζαχαρη 2 κούπες (400 γραμμάρια)
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 3 κούπες (750 ml)
- αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 4 κούπες (600 γραμμάρια)
- μαχλέπι 3 κουταλάκια του γλυκού (20 γραμμάρια)
- βανίλια 2 κάψουλες
- αλατι 1 τσιμπιά
- μαστιχα 1 τσιμπιά Χίου
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 1-2 πορτοκάλια
Για το πασπάλισμα:
- ζάχαρη άχνη Κατά βούληση
Συνταγή για νηστίσιμο σαρακοστιανό κέικ με λίγα και οικονομικά υλικά από τον Γιώργο Ζώλη με άρωμα τσουρέκι για να μπούμε στο κλίμα του Πάσχα. Ένα εύκολο κέικ που γίνεται χωρίς μίξερ και χωρίς να λερώσουμε πολλά σκεύη για να μοσχοβολήσει το σπίτι μαστίχα και μαχλέπι.
Το πιο εύκολο νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού
Μπορεί να διανύουμε περίοδο Σαρακοστής αλλά όσο περνούν οι μέρες πλησιάζουμε και το Πάσχα. Οπότε βρήκαμε για εσάς μία συνταγή που θα καλύψει τις ανάγκες σας για νηστεία και θα σας βάλει για τα καλά στο κλίμα του Πάσχα. Σαρακοστιανό κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο με άρωμα τσουρέκι.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Σαρακοστιανό νηστίσιμο κέικ τσουρέκι:

Recipe ingredients (250g measuring cup water)
1 cup sunflower oil (240g) 2 cups sugar (400g) 3 cups orange juice (750g) 4 cups flour (600g self-rising flour or regular flour with 3 tsp full of baking powder)
3 tsp makhlepi (20g) 1 pinch salt 2 Vanilla Capsules
1 pinch Chios mastic Zest from a couple of oranges Large cake tin 28 cm
Bake in preheated oven at 160 resistances up and down for about 70 minutes (check with a knife or toothpick)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, την ζάχαρη και θα ανακατέψουμε. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το μαχλέπι, τη μαστίχα και ανακατεύουμε.

Επίσης βάζουμε τη βανίλια, το αλάτι και ανακατεύουμε. Βάζουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, πάνω κάτω. Παίρνουμε μία φόρμα για κέικ 28 εκατοστών και την αλείφουμε με σπορέλαιο. Την πασπαλίζουμε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μεταφέρουμε εκεί το μείγμα.
Νηστίσιμο κέικ σαν σουφλέ σοκολάτας

Διορθώνουμε το μείγμα και χτυπάμε 2-3 φορές τη φόρμα στον πάγκο εργασίας. Ψήνουμε στη τελευταία σχάρα, στους 160 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, για 70 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 20-30 λεπτά και έπειτα ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Tips
Αντί για αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και να το ανακατέψουμε 3 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα μπέικιν πάουντερ.

Παρακάτω αναλυτικά η εκτέλεση:
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr