Συνταγή για Παραδοσιακή τραβηχτή τυρόπιτα με τραγανό φύλλο Η τραβηχτή τυρόπιτα είναι μία τυρόπιτα με μία ιδιαίτερη τεχνική που ταξιδεύει από γενιά σε γενιά. Αν μεγαλώσατε με γιαγιά χρυσοχέρα σίγουρα έχετε δοκιμάσει έστω και μία φορά στην ζωή σας ή έχετε την ανάμνηση της γιαγιάς σας να κάνει τα μαγικά της στην κουζίνα.
- αυγα 2
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- ελαιολαδο 1 κουταλιά της σούπας
- ξύδι 1 κουταλιά της σούπας
- νερό 250 ml χλιαρό
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 600-700 γραμμάρια
Υλικά
- αυγα 4
- φέτα 1 κιλό
- Γιαούρτι στραγγιστό 3/4 του φλιτζανιού
Για την γέμιση
- κρόκους αυγού 1
Για το άλειμμα
- ελαιολαδο 150-200 ml
Για το φύλλο και το ταψί
Οι συνταγές, είναι καλό να επιβιώνουν όσο περνούν τα χρόνια. Έτσι σήμερα, θα μοιραστούμε μαζί σας την δική μας συνταγή για τραβηχτή τυρόπιτα, που μπορείτε να φτιάξετε για το σχολικό κολατσιό, ή το κολατσιό των μεγάλων, όλες τις ώρες της ημέρας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την τραβηχτή τυρόπιτα:
Εκτέλεση για το φύλλο της τραβηχτής τυρόπιτας
Αρχικά χτυπάμε τα αυγά, προσθέτοντας το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ξεκινάμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι στο μείγμα των αυγών.
Ζυμώνουμε την ζύμη μας μέχρι να πάρουμε μία μέτρια σκληρή ζύμη. Έπειτα την χωρίζουμε σε 8-10 κομμάτια. Πατάμε το κάθε κομμάτια με τα δάχτυλα και τις παλάμες μας έτσι ώστε να κάνουμε το κάθε φύλλο πιτάκι με μέγεθος όσο ένα πιατάκι του καφέ.
Δείτε ακόμα Τυροπιτάκια κουρού για το πρωινό μας
Βάζουμε τα φυλλαράκια μας σε ένα ταψί ή σε έναν βαθύτερο δίσκο και ρίχνουμε ελαιόλαδο και στις δύο πλευρές. Τα αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστούν για περίπου 30 λεπτά. Αυτό το κάνουμε για να χαλαρώσουν τα φύλλα και να γίνουν πιο ελαστικά.
Εκτέλεση για την τραβηχτή τυρόπιτα
Όσο περιμένουμε να ετοιμαστούν τα φύλλα προετοιμάζουμε την γέμισή μας. Χτυπάμε τα αυγά προσθέτοντας το στραγγιστό γιαούρτι και την θρυμματισμένη με τα χέρια μας φέτα. Αφού ομογενοποιηθεί η γέμιση παίρνουμε ένα φυλλαράκι και ξεκινάμε σιγά σιγά να το ανοίγουμε.
Στην συνέχεια το αφήνουμε πάνω στο τραπεζομάντηλο του τραπεζιού και πολύ ελαφριά και προσεκτικά αρχίζουμε να το τεντώνουμε και να το τραβάμε προς τα άκρα, για να γίνει πιο λεπτό. Ο στόχος μας είναι να ανοίξει το φύλλο ομοιόμορφα και να είναι λεπτό παντού. Ακόμη και να μας ανοίξει κάπου, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Οι άκρες από τα φύλλα θα παραμείνουν λίγο πιο χοντρές οπότε το ένα άκρο το κόβουμε και το τραβάμε ελαφρώς για να το αφαιρέσουμε από το λεπτό φύλλο. Λαδώνουμε το φύλλο και το πασπαλίζουμε με την γέμιση.
Δείτε ακόμα Συνταγές για σχολείο 2022: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Με την βοήθεια του τραπεζομάντηλου τυλίγουμε το φύλλο, σηκώνοντας σταδιακά το τραπεζομάντηλο. Το πρώτο φύλλο είναι έτοιμο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα πιτάκια.
Αφού η τυρόπιτα είναι έτοιμη, αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο και λίγο γάλα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30-40 λεπτά.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Anna Kassandra
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες