Συνταγή για ατομικά ελιόψωμα για το σχολείο και τη νηστεία. Με μία ζύμη αφράτη, χωρίς φούσκωμα και αναμονή που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και για τυροπιτάκια, πίτσες κι άλλα πιτάκια.
- νερό 500 ml χλιαρό
- ελαιολαδο 250 ml
- αλατι 2 κουταλάκια του γλυκού
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 750 γραμμάρια
- ελιές 300 γραμμάρια χωρίς κουκούτσι
- ρίγανη 1 πρέζα
- πάπρικα 1 πρέζα σε νιφάδες
Υλικά
Αφράτο ελιόψωμο
Σήμερα θα δούμε παρέα μία συνταγή για τα πιο νόστιμα ελιόψωμα που μπορούν να τα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι. Τα παιδιά μας τα ζητούν συνέχεια. Το καλύτερο όμως είναι, ότι είναι πανεύκολα και με την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε τυροπιτάκια, πίτσες κι άλλα πιτάκια. Το τέλειο σνακ και για τη νηστεία ή τους vegans.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα ελιόψωμα χωρίς φούσκωμα:
Εκτέλεση για τα ελιόψωμα χωρίς φούσκωμα
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο, την ξερή μαγιά, την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανακατεύοντας παράλληλα, μέχρι να πάρουμε μία αφράτη και μαλακή ζύμη που δεν κολλάει πολύ στα χέρια.
Βάζουμε την ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Στρώνουμε σε 2 ταψιά του φούρνου λαδόκολλες. Προθερμαίνουμε τον φούρνου μας, στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Καθαρίζουμε τις ελιές από τα κουκούτσια τους και τις κόβουμε σε φετάκια. Χωρίζουμε την ζύμη σε 8 μπάλες. Παίρνουμε την κάθε μπάλα και την τοποθετούμε μέσα στο ταψί με την λαδόκολλα. Την πατάμε με τα δάχτυλα για να ανοίξει σε διάμετρο 10 εκατοστών περίπου.
Ψωμάκια γεμιστά με σπανάκι και τυρί (VIDEO)
Ρίχνουμε μία χούφτα ελιές από πάνω και τις πατάμε καλά για να κολλήσουν στο ζυμάρι. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και πάπρικα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης. Αφού γεμίζουμε τα ταψιά μας τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε τα ελιόψωμα να ξεκουραστούν για άλλα 15 λεπτά.
Ψήνουμε και τα 2 ταψιά μαζί, στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για 25 λεπτά, ίσως και λίγο παραπάνω, ανάλογα τον φούρνο. Μπορούμε να ψήσουμε και 1 ταψί την φορά, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, περίπου για 25 λεπτά και πάλι, μέχρι να ροδίσουν.
Tips για τα ελιόψωμα χωρίς φούσκωμα
Η πάπρικα είναι προαιρετική. Αντί για ελαιόλαδο μπορούμε να βάλουμε σπορέλαιο ή μισό σπορέλαιο/μισό ελαιόλαδο.
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες