Συνταγή για τραγανά απέξω και αφράτα από μέσα κουλούρια Θεσσαλονίκης καλύτερα και από του φούρνου, με την σίγουρη συνταγή του Παναγιώτη Παπαδάκη.
Υλικά:
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γραμμάρια
- νερό 300 ml χλιαρό
- ξερή μαγιά 9 γραμμάρια
- ζαχαρη 1 κουταλιά της σούπας
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- ελαιολαδο 1 κουταλιά της σούπας
Για το μελόνερο:
Για το πασπάλισμα:
- σουσαμι 2 κούπες καβουρδισμένο
Σήμερα θα σου δείξουμε πως μπορείς να φτιάξεις κουλούρια Θεσσαλονίκης, αφράτα από μέσα και τραγανά απέξω, με καβουρδισμένο σουσάμι. Είναι αρωματικά, με πλούσια γεύση και φυσικά πολύ νόστιμα και χορταστικά. Ο Παναγιώτης Παπαδάκης μας δείχνει την καλύτερη συνταγή για κουλούρια Θεσσαλονίκης για το κολατσιό στο σχολείο αλλά και για το σνακ των μεγάλων.
Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι η καλύτερη επιλογή για μικρούς και μεγάλους, όταν θες ένα χορταστικό πρωινό που δε θα σου κάτσει βαρύ στο στομάχι και θα σε γεμίσει με ενέργεια. Ο Παναγιώτης Παπαδάκης λοιπόν σου δείχνει πως μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης, καλύτερα και από του φούρνου, με καβουρδισμένο σουσάμι.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα αφράτα κουλούρια Θεσσαλονίκης σαν του φούρνου:

INGREDIENTS
500 g plain flour (3 cups and 1/4) 300 g lukewarm water (1 cup and 1/4) 9 g dry yeast
1 tbsp sugar 1 tsp salt 1 tbsp olive oil — 200 g water (3/4 cup) 1 tbsp honey — Roasted sesame seeds (2 cups)
GERMAN
ZUTATEN
500 g Mehl (3 1/4 Tassen) 300 g lauwarmes Wasser (1 1/4 Tasse) 9 g Trockenhefe 1 EL Zucker 1 TL Salz 1 EL Olivenöl — 200 g Wasser (3/4 Tasse) 1 EL Honig — Geröstete Sesamsamen (2 Tassen)
10′ Χρόνος Εκτέλεσης
1 ώρα Χρόνος Αναμονής
15-20 λεπτά Χρόνος Ψησίματος
8 Κουλούρια
Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μέσα στο αλεύρι ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ζυμώνουμε ελαφρώς, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το σουσάμι και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καβουρδιστεί. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια των 100 γραμμαρίων και τα πλάθουμε σε μικρά μπαστουνάκια.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε διάμετρο 40 εκατοστών κλείνουμε σε κουλούρα και ενώνουμε πολύ καλά τις άκρες. Βουτάμε στο μελόνερο, έπειτα στο καβουρδισμένο σουσάμι και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 c για 15 με 20 λεπτά. Καλή σας επιτυχία! Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την εκτέλεση:
Άλλες συνταγές για κουλούρια Θεσσαλονίκης που θα λατρέψεις:
- Αφράτα κουλούρια Θεσσαλονίκης της γιαγιάς
- Τραγανά κουλούρια Θεσσαλονίκης για το lunchbox του σχολείου
- Κουλούρια Θεσσαλονίκης γεμιστά με ανθότυρο και μυζήθρα
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr