Συνταγή για όμορφα και νόστιμα τσουρέκια με ζαχαρόπαστα για τα παιδικά γενέθλια ή για δώρο με όλα τα μυστικά για να βάλετε ζαχαρόπαστα σε τσουρέκι.
Υλικά:
- αλεύρι για τσουρέκια 100 γραμμάρια
- μαγιά 50 γραμμάρια νωπή
- ζαχαρη 1 κουταλιά της σούπας
- νερό 150 ml
Για την ζύμη:
Για το άλειμμα :
- αυγα 1
Για το στόλισμα:
- ζαχαροπαστα 300 γραμμάρια ροζ
- ζαχαροπαστα 50 γραμμάρια λευκή
- νισεστέ 1 συσκευασία περίπου για το άνοιγμα της ζαχαρόπαστας
Συνταγή για εντυπωσιακό τσουρέκι με ζαχαρόπαστα, σαν αγοραστό με αναλυτική διαδικασία βήμα βήμα για να βάλουμε τη ζαχαρόπαστα στο τσουρέκι αλλά και για να μάθουμε να δουλεύουμε την ζαχαρόπαστα αν δεν έχουμε εμπειρία. Αφράτο τσουρέκι με ίνες και στολισμένο με τα πιο όμορφα σχέδια.
Το τσουρέκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας, συνδεδεμένο με γιορτές, οικογενειακά τραπέζια και στιγμές χαράς. Η αφράτη, μαστιχωτή υφή του και το υπέροχο άρωμά του από μαχλέπι, μαστίχα και βανίλια το καθιστούν ακαταμάχητο.
Όταν το κλασικό τσουρέκι συναντά τη ζαχαρόπαστα, δημιουργείται ένας μοναδικός γευστικός και αισθητικός συνδυασμός. Η ζαχαρόπαστα προσθέτει όχι μόνο μια γλυκιά πινελιά αλλά και τη δυνατότητα να διακοσμήσουμε το τσουρέκι μας με εντυπωσιακά σχέδια και χρώματα.
Πασχαλινά τσουρέκια με προζύμι
Σήμερα θα βρείτε όλα τα μυστικά για να φτιάξετε το τέλειο τσουρέκι, καθώς και οδηγίες για να το διακοσμήσετε με ζαχαρόπαστα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό και γευστικό αποτέλεσμα που θα ξεχωρίσει στο πασχαλινό σας τραπέζι, στα γενέθλια του παιδιού αν πέφτουν Πάσχα ή να το προσφέρετε σαν δώρο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Τσουρέκι με Ζαχαρόπαστα:

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το προζύμι και σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, τις νωπές μαγιές, την ζάχαρη και το αλεύρι για τσουρέκι και ανακατεύουμε πολύ καλά να μην έχει σβόλους το μείγμα.
Κάνουμε στόφα τον φούρνο (τον ανοίγουμε στους 100 c στις αντιστάσεις για 1 λεπτό στην συνέχεια τον κλείνουμε κοιτάμε να μην καίει η σχάρα ) και βάζουμε μέσα το προζύμι να φουσκώσει(περίπου 15-20 λεπτά). Όσο φουσκώνει το προζύμι συνεχίζουμε με τα μυρωδικά.
Στον πολυκόφτη ρίχνουμε την μαστίχα (4 δάκρυα),το κακουλέ, το μαχλέπι, την βανιλίνη, το αλάτι και την μισή ποσότητα της ζάχαρης και χτυπάμε πολύ καλά. Αφού γίνουν σκόνη τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ.
Πασχαλινά τσουρέκια κέικ με σοκολατένιες φωλιές
Προσθέτουμε τα αυγά, το νερό, το ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε το προζύμι εφόσον έχει ενεργοποιηθεί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά.
Παίρνουμε το αλεύρι για τσουρέκι και το προσθέτουμε σταδιακά ζυμώνοντας πολύ καλά. Μόλις ρίξουμε το αλεύρι και έχουμε μια εύπλαστη ζύμη αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά με δόσεις κάθε φόρα το λιωμένο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) ζυμώνοντας να απορροφάει κάθε φορά η ζύμη το βούτυρο.
Αφού το ρίξουμε όλο πλάθουμε την ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και την βάζουμε να ξεκουραστεί κάνοντας τον φούρνο στόφα όπως και στο προζύμι μέχρι να διπλασιαστεί. Μόλις διπλασιαστεί μετράμε και κόβουμε το ζυμάρι σε 9 μπαλάκια των 185 γραμμαρίων.
Πασχαλινά κουλουράκια με γιαούρτι και άρωμα τσουρέκι
Τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη να μην ξεραθούν και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν 10 λεπτά. Μετά από 10 λεπτά ανοίγουμε σε φυτίλια ένα ένα τα μπαλάκια και πλάθουμε σε πλεξούδα με 3 φυτίλια κάθε φορά το κάθε τσουρέκι.
Βάζουμε στριμωχτά και τα 3 τσουρέκια σε ένα πυρέξ 25χ30 εκατοστών με λαδόκολλα να διαχωρίζει το ένα δίπλα στο άλλο. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος. Αφού φουσκώσουν πολύ καλά τα αλείφουμε με ένα αυγό και πασπαλίζουμε σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 40-50 λεπτά στους 170 βαθμούς Κελσίου. (Να προσθέσω ότι μπορεί να αλλάξει ο χρόνος ψησίματος ανάλογα με το φούρνο σας).
Αφράτο τσουρέκι γεμάτο ίνες με αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μόλις ψηθούν τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν. Θα αλείψουμε τα τσουρέκια με αυγό, αλλά δεν θα ρίξουμε σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ γιατί θα εφαρμόσουμε πάνω τη ζαχαρόπαστα.
Βάζουμε περιμετρικά στο τσουρέκι, αλλά και στην πάνω μεριά κόλλα ζαχαροπλαστικής. Ρίχνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας νισεστέ, ώστε να μην κολλάει η ζαχαρόπαστα και ανοίγουμε σε φύλλο τη ροζ ζαχαρόπαστα με τη βοήθεια του πλάστη. Την τοποθετούμε προσεκτικά πάνω στο τσουρέκι και την κολλάμε πιέζοντας απαλά με τα χέρια μας.
Ξεκινάμε να την κολλάμε απ’ την μέση προς τα έξω έτσι ώστε να μην σχηματιστούν φουσκάλες και τσαλακώματα, δεν κόβουμε σύριζα με το τελείωμα του τσουρεκιού, αφήνουμε ζαχαρόπαστα στο τελείωμα, γυρίζουμε προσεκτικά το τσουρέκι ανάποδα, βάζουμε λίγη κόλλα και κολλάμε.
Μίνι αφράτα τσουρέκια με ζαχαρούχο
Διακοσμούμε με μπισκότο της αρεσκείας μας και το κολλάμε με λίγο νερό στο κέντρο της πάνω μεριάς του τσουρεκιού. Δεν χρειάζεται να κάνουμε μπισκότο, μπορούμε να κάνουμε το σχέδιο μόνο με ζαχαρόπαστα. Με τη λευκή ζαχαρόπαστα γράφουμε τις ευχές που θέλουμε.
Για να δουλέψουμε φόρμα σιλικόνης πρέπει να κάνουμε τη ζαχαρόπαστα σκληρή, δουλεύοντας την με νισεστέ, ώστε να μην κολλάει και να βγαίνει απ’ τα καλούπια. Κολλάμε τα γράμματα πάνω στο τσουρέκι που έχουμε καλύψει με ζαχαρόπαστα με λίγο νερό.
Ανοίγουμε τη λευκή ζαχαρόπαστα σε φύλλο και κόβουμε με τα κουπάτ των λουλουδιών, λουλούδια διαφόρων διαστάσεων. Τα κολλάμε πάνω στη ζαχαρόπαστα με λίγο νερό. Φτιάχνουμε και τις πεταλούδες κόβοντας λευκή και ροζ ζαχαρόπαστα με το κουπάτ “πεταλούδα”.

Την συνταγή την είδαμε από τη φίλη μας Stella Emmanouil
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr