9χρονο-αγόρι-δεν-έχει-πάρει-αγκαλιά-επειδή-είναι-αγόρι-

Είναι μόλις 9 ετών και επειδή είναι αγoρι δεν έχει ζήσει την αγκαλιά. Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι, για τα αγoρια που δεν έχουν πάρει ποτέ τους αγκαλιά…επειδή είναι αγoρια.

Δυστυχώς ζούμε σε μία κοινωνία που μέχρι και σήμερα βάζει τους ανθρώπους σε καλούπια από όταν οι άνθρωποι ακόμη δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν καλά καλά τον εαυτό τους. Από μικρά παιδιά μας έχουν μάθει πως τα κoρίτσια είναι τρυφερά ή οφείλουν να είναι τρυφερά.

Πρέπει να έχουν ενεργοποιημένο το μητρικό ένστικτο από τα 18 τους, δεν πρέπει να βρίζουν, πρέπει να προσέχουν πως κάθονται και πως ντύνονται. Πρέπει να ασχολούνται με την μαγειρική και με το νοικοκυριό. Από την άλλη τα αγoρια, δεν πρέπει να είναι τρυφερά με τους άλλους και μεταξύ τους. Ειδικά μεταξύ τους.

Δείτε ακόμα Μεγαλώνοντας ανθεκτικά παιδιά

Πρέπει να είναι δυναμικά, πρέπει να έχουν στόχους, πρέπει να είναι καταξιωμένα, να συντηρούν την οικογένειά τους, να βρίζουν, να τους αρέσουν οι σούπερ ήρωες και όχι τα κουζινικά, να μην φορούν ροζ αλλά μπλε και άλλα τέτοια στερεότυπα.

Και μεγαλώνουμε αγoρια που δεν τα αγκαλιάζουμε και δεν τα φιλάμε γιατί “είναι αγoρι και δεν κάνει”. Μεγαλώνουμε αγoρια γεμάτα προκαταλήψεις και έλλειψη τρυφερότητας που θα διαιωνίσουν το κακό που εμείς δημιουργήσαμε πολλά χρόνια πριν.

Η Νάντια Κούτσικου όταν ακόμη ήμασταν σε καραντίνα μοιράστηκε ένα κείμενο μαζί μας σύμφωνα με μία δική της συζήτηση που είχε με ένα 9χρονο αγoρι. Το παιδί της παραπονέθηκε ότι του έχει λείψει πολύ μία αγκαλιά αφού οι φίλοι του δεν το αγκαλιάζουν για να μην “γίνουν γκέι”.

Δείτε ακόμα “Παιδί είναι δεν καταλαβαίνει”: Καταλαβαίνει περισσότερα από όσα νομίζατε

Οι γονείς του δεν το αγκαλιάζουν “επειδή είναι αγoρι”, τα άλλα κoρίτσια στο σχολείο δεν το αγκαλιάζουν επειδή “θα πει ότι μας αρέσει”. Ένα κείμενο γροθιά που δείχνει πολλά για την πατριαρχική κοινωνία που συνεχίζουμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας μέχρι και σήμερα. Διαβάστε παρακάτω:

Είναι μόλις 9 ετών και επειδή είναι αγoρι δεν έχει ζήσει την αγκαλιά

Κουβεντιάζοντας την προηγούμενη εβδομάδα με 9χρονο(!) αγoρι, φτάσαμε και στο τι του έχει λείψει τώρα με την καραντίνα. Μου είπε κατακόκκινος από ντροπή, ότι, άσχετα με την καραντίνα, του έχει λείψει η αγκαλιά της μαμάς του.

“Παλιά με αγκάλιαζε πολύ ώρα, καθόμουν στα πόδια της, με χάιδευε στην πλάτη, στο κεφάλι, παντού. Μερικές φορές ξαπλώναμε μαζί και στο κρεββάτι και καθόμασταν έτσι αγκαλιά. Ήταν πολύ ωραία τότε, αλλά ήμουν μικρός.

Τώρα οι αγκαλιές κρατάνε δευτερόλεπτα, τα αγγίγματα είναι σαν απαγορευμένα, από το κρεββάτι με διώχνει.” Ήταν σίγουρος ότι “φταίει που μεγάλωσα, το σώμα μου μεγάλωσε, καμία φορά δεν το ελέγχω και… ξέρεις… το πουλί μου σηκώνεται”.

Δείτε ακόμα Δεν φιλάω το παιδί μου για να με φιλήσει και αυτό αλλά για να μάθει να φιλάει το δικό του παιδί

Με σκυμμένο κεφάλι κατέληξε: “Όταν το σώμα μεγαλώνει πολύ, δεν υπάρχει αγκαλιά που να σε χωράει”. Το γράφω και ανατριχιάζω. ΕΙΝΑΙ 9 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ. ΚΑΜΙΑ.

Από την οικογένεια του, καμία. Από τις φίλες του, καμία. (“Τα κòρίτσια δεν αγκαλιάζουν αγόρια, μόνο μεταξύ τους. Μάλλον φοβούνται μήπως νομίζω ότι τους αρέσω”) Από κòρίτσια που τους αρέσει, καμία. (“Δεν τους αρέσουμε εμείς, οι συμμαθητές τους, μόνο οι μεγαλύτεροι”).

Από τους φίλους του, καμία. (“Δεν είμαστε γκέι”) Από άλλους ενήλικες, εμένα, δασκάλους, καμία, δεν επιτρέπεται. Αυτή η ζωή δεν αντέχεται,  ΕΙΝΑΙ 9 ΧΡΟΝΩΝ, το καταλαβαίνουμε;

9χρονο-αγόρι-δεν-έχει-πάρει-αγκαλιά-επειδή-είναι-αγόρι-

Photo via: Pinterest

Δείτε ακόμα Γκρινιάρικο παιδί: 6 τρόποι να αντιμετωπίσετε την γκρίνια του

Και θυμήθηκα αυτό το πόστ. Κι έψαξα και το βρήκα γιατί νομίζω ότι πρέπει να το διαβάσουμε όλοι. Τότε δεν του είχα δώσει και πολύ σημασία. Και τώρα κλαίω. Καλή χώνεψη.

“Η πατριαρχία, η τοξική αρρενωπότητα καταστρέφει τους πάντες, άντρες και γυναίκες. “Σαν κοινωνία , δεν εμπιστευόμαστε το άγγιγμα από έναν άντρα. Πιστεύουμε ότι οι άνδρες πάντα έχουν έναν σ3ξουαλικό απώτερο σκοπό.

Πιστεύουμε ότι, ευκαιρίας δοθείσης , οι άνδρες θα υποπέσουν σε σ3ξουαλική πράξη χωρίς προειδοποίηση. Ότι οι άνδρες δεν ξέρουν πώς να συνδεθούν σωματικά διαφορετικά. Ότι οι άνδρες δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους. Ότι οι άνδρες είναι σαν τα σκυλιά.

Δείτε ακόμα 8 κανόνες διαπαιδαγώγησης των γονιών μας που μπορούμε να υιοθετήσουμε και σήμερα

Δεν υπάρχει αντίστοιχη αντίληψη σχετικά με τη σ3ξουαλικότητα των γυναικών. Αυτή η δυσπιστία στο άγγιγμα από έναν άντρα δεν ισχύει μόνο στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις του με τις γυναίκες, αλλά και με άλλους άνδρες και ακόμη και με τα παιδιά.

Ένας ξένος στο πάρκο είναι πρωτίστως ένας πιθανός β1αστής . Ένας άντρας που αγγίζει μια γυναίκα στη δουλειά, είτε φοράει βέρα είτε όχι , αποζητά σĒξ. Ένας άνδρας που βάζει το χέρι του γύρω από έναν άλλο άντρα για περισσότερο από λίγα λεπτά προκαλεί ομοφοβικές υποψίες.

Ανεξάρτητα από τις συνθήκες ,δίνουμε σ3ξουαλική χροιά στο άγγιγμα από έναν άντρα. Το κάνουμε εντελώς αυτόματα. Έχει γίνει η πρωταρχική δουλειά κάθε άντρα να αποδείξει ότι είναι άξιος εμπιστοσύνης , σε κάθε αλληλεπίδραση, τη κάθε μέρα και σε κάθε περίπτωση.

Δείτε ακόμα Θετική πειθαρχία: Πως θα σας ακούν τα παιδιά χωρίς να φωνάζετε

Εν μέρει, επειδή τόσοι πολλοί άντρες συμπεριφέρθηκαν άθλια .
Και έτσι, αποδεικνύουμε την αξιοπιστία μας, παραβλέποντας την φυσική επαφή εντελώς, σε οποιοδήποτε πλαίσιο στο οποίο μπορεί να προκύψει ακόμη και η παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις μας.

Αυτή η δυσπιστία έχει ως αποτέλεσμα αυτό που ονομάζω απομόνωση της αφής. Η έλλειψη απαλού πλατωνικού αγγίγματος στους άνδρες και στη ζωή κάθε μικρού αγoριού και οι επακόλουθες επιπτώσεις αυτού στην συναισθηματική, κοινωνική και σωματική ευημερία ,είναι τεράστιες.

Ο Dacher Keltner, ιδρυτικός διευθυντής του Greater Good Science Center και καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley, αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια ένα κύμα μελετών έχει τεκμηριώσει μερικά απίστευτα συναισθηματικά και φυσικά οφέλη στην υγεία που προέρχονται από την αφή.

Δείτε ακόμα Εκρήξεις Παιδιών: Αντιμετωπίστε την παράνοια σωστά

Αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι η αφή είναι πραγματικά θεμελιώδης για την ανθρώπινη επικοινωνία, τη σύνδεση και την υγεία. Ο Keltner παραθέτει το έργο του νευροεπιστήμονα Edmund Ross, ο οποίος διαπίστωσε ότι η φυσική επαφή ενεργοποιεί τον φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος συνδέεται με τα αισθήματα ανταμοιβής και συμπόνιας.

Ο Keltner υποστηρίζει ότι οι μελέτες δείχνουν ότι η αφή σηματοδοτεί την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη και ανακουφίζει . Ενεργοποιεί το πνεύμο-γαστρικό νεύρο του σώματος, το οποίο εμπλέκεται στενά με την συμπονετική ανταπόκριση μας.

ΩΣΤΟΣΟ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ;
ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ;

Δείτε ακόμα Τρόποι να αναπτύξουμε την συναισθηματική νοημοσύνη στα παιδιά

Η πηγή της συλλογικής δυσπιστίας μας για το αντρικό άγγιγμα έχει τις ρίζες της στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε τους γιους μας.
Κατά μια ειρωνική διαστρέβλωση , πιστεύουμε ότι το πολύ απαλό πλατωνικό άγγιγμα θα καταστρέψει τα αγoρια μας.

Θα τα κάνει πολύ αδύναμα, θα τα κάνει απαιτητικά . Κατά συνέπεια, η παρηγορητική αφή απομακρύνεται από τα αγoρια σε νεαρή ηλικία.
Ενώ τα μικρά παιδιά τα παίρνουμε αγκαλιά και τα παρηγορούν, τα αγoρια ηλικίας από τα πέντε και έξι τους έτη ενθαρρύνονται να «ξεκολλήσουν » και να «γίνουν άντρες » όταν τραυματίζονται/χτυπούν.

Τα νεαρά αγoρια μαθαίνουν ότι η επιλογή για απαλό πλατωνικό άγγιγμα /χάδι απλώς δεν υπάρχει . Τα αγoρια που κλαίνε όταν τραυματίζονται στιγματίζονται ως μωρά και αναμένεται να καταστείλουν τα πιο ευάλωτα συναισθήματά τους.

Δείτε ακόμα Πόλεμος στην Ουκρανία: Πως μιλάμε στο παιδί για τον πόλεμο

Μέχρι τη στιγμή που πλησιάζουν την εφηβεία, τα περισσότερα αγoρια έχουν μάθει να αγγίζουν μόνο με επιθετικούς τρόπους μέσα από τα ομαδικά αθλήματα ή τις οικογένειες τους . Τα αγoρια που μπορεί να αναζητήσουν ευγενέστερες μορφές πλατωνικής αφής, κινδυνεύουν άμεσα από μια ομοφοβική αντίδραση.

9χρονο-αγόρι-δεν-έχει-πάρει-αγκαλιά-επειδή-είναι-αγόρι-

Photo via: babyradio.gr

Κατά συνέπεια, όταν επιδιώκουν την ήπια επαφή στη ζωή τους, αναμένεται αυτό να πραγματοποιηθεί στο αποκλειστικό και πολύ σ3ξουαλικοποιημένο περιβάλλον των ραντεβού . Αυτό θέτει τεράστιες πιέσεις στα νεαρά κoρίτσια.

Νεαρά κoρίτσια που είναι απίθανο να είναι σε θέση να επωμιστούν το συναισθηματικό βάρος που προκαλεί η έλλειψη αγγίγματος στα αγoρια . Εν τω μεταξύ, τα αγoρια που είναι ομοφυλόφιλα αντιμετωπίζουν το διπλό πρόβλημα της απομόνωσης και αυτό της ομοφοβίας.

Δείτε ακόμα Το στιλ ανατροφής του παιδιού μπορεί να το κάνει πιο δημοφιλές στους φίλους του

Η διαχρονική έλλειψη πλατωνικού αγγίγματος στα αγoρια έχει τελικά ως αποτέλεσμα την απώλεια γι ‘αυτούς της σαφούς διάκρισης μεταξύ της πλατωνικής αφής και της σ3ξουαλικής επαφής.

Νεαροί άνδρες που λαχταρούν το άγγιγμα το αναζητούν στη σ3ξουαλική σφαίρα, είτε σε σ3ξ μια βραδιάς , είτε μερικές φορές, αποκλειστικά από τη σύντροφό τους .

Αυτό κάνει την συχνότητα του σ3ξ ένα δύσκολο ζήτημα για τα ζευγάρια.
Οι άνδρες βασίζονται στο σεξ σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν την έλλειψη του αγγίγματος από την παιδική ηλικία .

Δείτε ακόμα Τα μωρά χρειάζονται τους γονείς τους και όχι παιχνίδια

Το σ3ξ αναλαμβάνει το ρόλο της εκπλήρωσης τόσο των σεξουαλικών όσο και των πλατωνικών αναγκών. Το αποτέλεσμα; Οι άνδρες δεν βασίζονται σε όλα τα άλλα θετικά στις σχέσεις και κρίνουν κάθε αλληλεπίδραση έναντι της σ3ξουαλικής ευχαρίστησης.

Και εδώ φανερώνεται το πραγματικό κόστος της απομόνωσης των αγoριών από το πλατωνικό άγγιγμα . Δεν υπάρχει για τους άντρες κανένας άλλος τρόπος για σωματική ρύθμιση και η σ3ξουαλική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε μια εμμονή για το σ3ξ .

Για πολλούς άνδρες, το σ3ξ γίνεται επικύρωση, απλή και γρήγορη . Η σ3ξουαλική συχνότητα γίνεται τα πάντα-η μονάδα μέτρησης που καθορίζει μια καλή ζωή. Σε μακροπρόθεσμες σχέσεις, αυτό μπορεί να είναι ένα δύσκολο φορτίο.

Δείτε ακόμα Πώς καταλήγουμε και αναθρέφουμε λάθος τα παιδιά μας;

9χρονο-αγόρι-δεν-έχει-πάρει-αγκαλιά-επειδή-είναι-αγόρι-

Photo via: babyradio.gr

“Θα καταλήξει στο σ3ξ; Μπορούμε να κάνουμε σ3ξ, έφτασε η στιγμή ; “Πολλοί άνδρες είναι παγιδευμένοι σε μια εμμονή σ3ξουαλικής σκέψης .
Την στιγμή που κάνουμε σ3ξ, αναρωτιόμαστε πότε θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να κάνουμε σ3ξ .

Αλλά πολλοί από εμάς είμαστε επίσης εξαιρετικά επιρρεπείς στο να προσεγγίζουμε το σ3ξ μηχανικά. Και σε αυτό το σημείο , το σ3ξ φανερώνει την εσωτερικοποίηση των εμπειριών μας. Όταν κάνουμε τη μια σχέση μετά την άλλη , ο ρομαντισμός μαραίνεται. Το σ3ξ μειώνεται .

Αλλά ακόμα και όταν αυτές οι σχέσεις παραπαίουν, οι άντρες παραμένουμε πρόθυμοι να κατευθυνθούμε προς το ψυχρό μηχανικό σ3ξ, παρά το γεγονός ότι οι ερwτικοί μας σύντροφοι έχουν χάσει το πάθος τους γι ‘αυτό, γιατί συγχέουμε τη μηχανική επαφή με τη πραγματικά συναισθηματική σύνδεση .

Δείτε ακόμα Υπεργονεϊκότητα: Όταν ο γονιός φροντίζει το παιδί με εμμονή

Το σ3ξ μιλάει στο τραυματισμένο μικρό αγòρι μέσα μας και την ατελείωτη του διάθεση για εγώ, εγώ, εγώ . Και λόγω της αμείλικτης έμφασης που δίνουμε στο σÊξ, κάθε άλλη χειρονομία φροντίδας σε όλα τα άλλα κομμάτια των σχέσεών μας δεν εκτιμάται .

Αντ ‘αυτού, ο μόνος δείκτης μιας χαρούμενης σχέσης για εμάς είναι η συχνότητα του σĒξ. Το οποίο , επειδή αποφεύγουμε τη συναισθηματική οικειότητα, τροφοδοτείται από τη πορνογραφία αντί της βαθύτερης ανταπόκρισης στην αγάπη.

Άνδρες και οι γυναίκες μοιράζονται την ευθύνη για αυτό το πρόβλημα.
Επειδή όταν οι άνδρες και οι γυναίκες που μεγαλώνουμε αγόρια και στη συνέχεια, σε κάποιο σημείο, τα απομακρύνουμε  κόβουμε την παρηγορητική επαφή και τη σύνδεση, τα αποσυνδέουμε από την ασφάλεια που χρειάζονται για να αναπτυχθούν συναισθηματικά.

Δείτε ακόμα Η ανοχή στο bullying μπορεί να δημιουργήσει τον αυριανό γυναικοκτόνο ή δολοφόνο

Αυτό κρύβεται πίσω από το attachment parenting κίνημα. Αυτός είναι ο λόγος που η σταθερή φυσική επαφή, οι αγκαλιές και η αφή είναι κεντρικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δημιουργήσουμε χώρο για σωματική και συναισθηματική σύνδεση με τα αγoρια μας με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε για τις κόρες μας, διότι το αποτέλεσμα να αποτύχουμε να το κάνουμε , είναι καταστροφικό.

ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΛΑ ΝΕΑ. Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ.

Δέκα ή είκοσι χρόνια μετά την ενηλικίωση , οι άντρες μαθαίνουμε το απαλό πλατωνικό άγγιγμα και το μαθαίνουμε από τα παιδιά μας .
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η γενιά της πλήρους παραμονής στο σπίτι μπαμπάδων , και των πλήρως αφοσιωμένων μπαμπάδων αποδεικνύει την μεταμορφωτική δύναμη στον πολιτισμό μας.

Ως μπαμπάδες, μας παρουσιάζεται η απόλυτη αναγκαιότητα να φροντίσουμε τα υπέροχα παιδιά μας. Μαθαίνουμε να αγαπάμε το πλατωνικό άγγιγμα με τον πιο ισχυρό και ζωντανό τρόπο επιβεβαίωσης- με τρόπους στους οποίους δεν εμβάθυναν οι προηγούμενες γενιές ανδρών.

Αφού καθησυχάζουμε κάθε βράδυ το μωρό μας ή περπατάμε για χρόνια με το χέρι του στο δικό μας , γινόμαστε άλλοι άνθρωποι ,αλλάζουμε.
Κερδίζουμε την εμπιστοσύνη στην επαφή που δεν είχαμε ποτέ. Είναι ένα δώρο για εμάς τους άνδρες από τα παιδιά μας που έχει κυριολεκτικά την ικανότητα να μεταμορφώσει την κουλτούρα της κοινωνίας μας.”

Δείτε ακόμα Τοξική οικογένεια: Όταν το παιδί παίρνει τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου

Μετάφραση και απόδοση :Διαπροσωπικές Σχέσεις
Πηγή :Remaking Manhood
Από πόστ της Gwgw Arapoglou στην ομάδα ενσυναίσθηση

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία και την διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close