Συνταγή για γεμιστές φραντζόλες με ζαμπόν τυριά και πιπεριές για ορεκτικό αλλά και για κολατσιό κάθε στιγμή της ημέρας. Η γέμιση θυμίζει πίτσα.
Υλικά:
- αλεύρι μαλακό 250 γραμμάρια
- αλεύρι σκληρό 250 γραμμάρια κίτρινο
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι 1μιση κουταλάκι του γλυκού
- βουτυρο 2 κουταλιές της σούπας ζεστό λιωμένο
- λεμονι 3 σταγόνες χυμό
- αυγα 1 χτυπημένο
- Γάλα φρέσκο 1/2 κούπα ζεστό
- νερό 1 κούπα περίπου ζεστό
Για τη γέμιση:
Για το άλειμμα:
- αυγα 1 χτυπημένο
Ψάχνατε ένα πρωτότυπο και χορταστικό ορεκτικό ή κολατσιό για μέσα στην ημέρα; Δοκιμάστε τις σπιτικές γεμιστές φραντζόλες με γέμιση αλλαντικών, τυριών που λιώνουν και φέτας για ένα χορταστικό κολατσιό ή ένα νόστιμο ορεκτικό που μπορεί να συνοδεύσει τα πάντα! Η ζύμη είναι αφράτη, εύκολη και σπιτική ενώ η γέμιση μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα τα γούστα.
Σαν οικογένεια αγαπάμε το ψωμί και δεν θέλουμε να λείπει από κανένα τραπέζι μας. Είπαμε να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και φτιάξαμε αφράτες φραντζόλες με σπιτική εύκολη ζύμη και γέμιση από τυριά, αλλαντικά και πιπεριές.
Η γέμιση θυμίζει πίτσα και μπορείς να φτιάξεις μικρότερες ή μεγαλύτερες φραντζόλες ανάλογα με το πότε θες να φας. Δηλαδή εμείς φτιάχνουμε μικρότερα φαντζολάκια όταν έχουμε μπουφέ, μεγαλύτερες φραντζόλες στα οικογενειακά τραπέζια…και μεσαίου μεγέθους όταν θέλουμε να φάμε κάτι στη δουλειά! Η γέμιση; Διαφέρει ανάλογα τα γούστα και το τί υλικά έχεις στο ψυγείο σου.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τις γεμιστές φραντζόλες με ζαμπόν τυριά και πιπεριές:

Εκτέλεση για την ζύμη
Στο μίξερ βάζουμε το μαλακό αλεύρι και το σκληρό κίτρινο αλεύρι, την ξερή μαγιά, την ζάχαρη, το αλάτι, το λιωμένο ζεστό βούτυρο, τον χυμό λεμονιού, το χτυπημένο αυγό και το γάλα και ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά ζεστό νερό. Σταματάμε να προσθέτουμε νερό όταν πάρουμε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Αφού η ζύμη είναι έτοιμη την σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. Αφού φουσκώσει η ζύμη την χωρίζουμε σε δύο ίσα κομμάτια και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε χοντρό φύλλο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο ζαμπόν, τα κομμένα σε κομματάκια τυριά του τοστ, την θρυμματισμένη φέτα και τις ψιλοκομμένες πιπεριές. Μοιράζουμε την γέμιση στα δύο κομμάτια ζύμης και τυλίγουμε το κάθε κομμάτι σε ρολό.

Τοποθετούμε τις φραντζόλες σε μία λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τις χαράζουμε ελαφρώς. Αφήνουμε τις φραντζόλες να φουσκώσουν για ακόμη 30 λεπτά και στη συνέχεια τις αλείφουμε με χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά.

Tips
Μπορεί να χρειαστεί παραπάνω νερό, το βάλαμε “με το μάτι”.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Mina Papa
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr