Συνταγή για παραδοσιακό μπαρδουνιώτικο Σπάρτης με κόκορα αλανιάρη, χοντροκομμένα κρεμμύδια και κεφαλοτύρι. Μία παραδοσιακή συνταγή από την Λακωνία.

Υλικά:

Συνταγή για παραδοσιακό μπαρδουνιώτικο Σπάρτης με κόκορα, κρεμμύδια και κεφαλοτύρι με την πιο μελωμένη σάλτσα ντομάτας για πολλές βούτες με χωριάτικο ψωμί. Μία παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς από τη Λακωνία, πλούσια σε γεύση και αρώματα.

Κόκορας κοκκινιστός με ρεβίθια στην γάστρα και πράσινη σαλάτα με μέλι και μουστάρδα

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πλούσια πολιτισμική κληρονομιά. Και μέσα στην πολιτιστική κληρονομιά συγκαταλέγονται και οι συνταγές που με μεράκι έφτιαχναν οι παλιές και προσπαθούν να τις μιμηθούν για να μη ξεχαστούν οι καινούριες.

Σήμερα λοιπόν θα δοκιμάσουμε παραδοσιακό μπαρδουνιώτικο Σπάρτης με κόκορα αλανιάρη, κρεμμύδι και κεφαλοτύρι. Είναι ένα μελωμένο, κοκκινιστό φαγάκι από τη Λακωνία που το φτιάχνουν πολύ συχνά και σας το προτείνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το παραδοσιακό μπαρδουνιώτικο Σπάρτης:

Παραδοσιακό μπαρδουνιώτικο Σπάρτης

Παραδοσιακό μπαρδουνιωτικο Σπάρτης τιμήθηκε ιδιαίτερα στο Χριστουγεννιάτικο μας τραπέζι με κόκορα αλανιαρη από το κοτέτσι μας, κρεμμυδακια μπόλικα και το απαραίτητο σαγανάκι να αγκαλιάζει στο τελείωμα του το φαγακι μας! Οι απαραίτητες”βούτες” έγιναν με το ζυμωτό Χριστόψωμο από τα χεράκια μου. Και του χρόνου με υγεία και χαρά φίλοι μου!

Εκτέλεση

Αρχικά στεγνώνουμε καλά τα κομμάτια του κόκορα με απορροφητικό χαρτί. Ραντίζουμε με λίγο από το συνολικό ελαιόλαδο και μαρινάρουμε το κρέας με αλάτι και πιπέρι. Κάνουμε ένα μασάζ στο κρέας για να πάει η μαρινάδα παντού.

Ζεσταίνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε σε δόσεις τον κόκορα, να πάρει ομοιόμορφο χρώμα παντού. Όσα κομμάτια ροδίσουν τα βγάζουμε σε ένα σκεύος και τα διατηρούμε σκεπασμένα και ζεστά.

Όταν τελειώσουμε με τον κόκορα, σοτάρουμε στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ξανθό για περίπου 8 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.

Κόκορας παστιτσάδα.

Σβήνουμε το φαγητό με το κρασί και περιμένουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ επαναφέρουμε στη κατσαρόλα τον κόκορα. Προσθέτουμε τη τριμμένη ντομάτα, το μπαχάρι, την κανέλα και συμπληρώνουμε αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι. 

Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό να μισοσκεπάζει τα υλικά. Μόλις πάρει βράση κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι του, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας σε σημείο που να λιώνει σχεδόν με το πιρούνι, για 1μιση ώρα περίπου.

Στο τέλος κόβουμε το κεφαλοτύρι σε φέτες και το ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα. Ανακινούμε το σκεύος από τα χερούλια να πάει παντού μέσα στη σάλτσα. Σβήνουμε την εστία, σκεπάζουμε ξανά το φαγητό και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, να μελώσει η σάλτσα και να βγάλει το τυρί τη γεύση του χωρίς να διαλυθεί.

Tips

Αντί για κεφαλοτύρι μπορούμε να βάλουμε όποιο σκληρό τυρί μας αρέσει. Τρώγεται σαν στιφάδο αλλά σερβίρεται και με χυλοπίτες ή χοντρά μακαρόνια.

Παραδοσιακό μπαρδουνιώτικο Σπάρτης

Η φωτογραφία είναι της φίλης μας Helen Kokkinakos

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr